zaterdag, juli 12, 2008

bezoek aan Besançon

De dag van aankomst (zaterdag) hadden we goed weer, lekker gebbq’d. Zondag kondigde zich somber en grijs aan, en na het ontbijt begon het al snel te regenen. We zijn dan maar naar Besonçon gereden, want de hele dag binnenzitten, is niets voor ons.
Eerst hebben we astronomische klok gezien. We waren een half uur te vroeg voor de volgende rondleiding en zijn dan eens in de kerk gaan rondlopen. Ze wilden beiden een kaarsje branden, enkel Margot mocht van mij …. Zij had namelijk een goede reden. Eva wou dat doen omdat ze dat leuk vond, Margot omdat ze voor Opi en Opa een kaarsje wilde branden. Eva was een beetje teleurgesteld, het duurde ook even voor ze raadde wat de reden was waarom Margot wel mocht en zij niet.
Daarna zijn we naar de Citadelle (www.citadelle.com) gestapt, een lange steile voettocht. Ik had gelezen dat er een Museum over de deportatie en het verzet in de Tweede Wereldoorlog was, en dat is nu eens iets wat Margot heel erg interesseert. Maar je moest een ticket nemen voor het hele complex, dus hebben we de rest ook maar bezocht.
De Citadelle is impressionant met een gevarieerd aanbod aan musea en bezienswaardigheden, naast het eerdergenoemde museum is er ook een tentoonstelling gewijd aan de tijd van de architect van de Citadelle, Vauban. Dat is de tijd van Lodewijk de Veertiende. Daar zijn we nogal rap doorgelopen. Het museum van het verzet en de deportatie was heel ontluisterend voor ons Margot, ze wou alles weten, was in alles geïnteresseerd. Het begon met de aanloop naar de oorlog, de tijd van de grote geldontwaarding, dan kwamen we aan de periode 1933-1939, en dan de oorlog zelf met de nadruk op de Jodenvervolging en het verzet tegen de bezetting in Frankrijk en in de streek hier in het bijzonder.
Daarna zijn we naar de dierentuin, het noctuarium, het insectuarium en het aquarium geweest. We zijn de Zoo van Antwerpen gewoon; het is altijd verrassend een andere zoo te bezoeken. Zo was er een aquarium waar je aan de vissen mocht komen, ze “beten” zelfs. Bij de insecten was Eva heel puberaal, ze had schrik van alle insecten achter glas. Koddig om te zien hoe ze een sprongetje naar achteren maakt en eens een gilletje slaakte.
De hele tijd dat we er waren regende het pijpestelen … gelukkig hadden we paraplu en goede regenkledij.
We kregen wel wat honger, maar wat daar te krijgen was, was duur en heel slecht van kwaliteit, dan hebben we maar even honger geleden en zijn we in Besonçon zelf op zoek gegaan naar iets eetbaars.
De Citadelle is een bezoek meer dan waard !


Geen opmerkingen: